2013. november 14., csütörtök

10. hónap - Bogyka



Rohan az idő, meg egyéb közhelyek, de tényleg (vicces, hogy Zsebibél is így kezdtem a 10. hónapos beszámolót:P). Ha lehetséges ő még gyorsabban lett kispasi, mert valahogy már nem baba, nem úgy baba, persze még nem olyan önálló, mint a bátyókája, de azért a járással próbálkozó gyerekember, már nem igazán baba:P Amúgy meg tiszta apja…persze még mindig hasonlít egymásra a két testvér, csak Bogyka nem lett olyan kis pufók, mint Zsebi volt ennyi idősen, így sokkal jobban hasonlít az apukájára….a fotók tanulsága szerint;)

Adatok: 10,72 kg és 75,5 cm magas…már persze amennyire hagyja magát mérni. Ruhák esetében 86-os bodyk, 74/80as nadrágok (kezdenek befigyelni a nem talpas gatyók is;)). Pelenkából nappalra 4+-os Háppy Bella, éjszakára 4es Pampers Premium Care. Tápszerből 3-as milumil, milupa…mikor éppen melyik akad a kezembe. 

Alvás, evés….alias napirendetlenség: mondjuk eszik, és nem annyira alszik. Napközben szinte teljesen átállt az egy alvásra, egy 11-12 körültől fél-2,5 óra időtartamban valósul meg. Este fél8 körül alszik el és innen kel fel enni 2-3 óránként…nappal inkább 4 óránként eszik, persze nappal kanalazósat, éjjel meg tápszert. Érdekes no. Persze nem ébred fel általában komolyan, csak nyöszörög a kajáért, aztán már alszik is ismét. Kivéve ha nem, mert van, hogy addig nyüsszög a kaja után, míg eléri, hogy közöttünk aludhasson (merőben furcsa ez, tekintettel, hogy Zsebi még mindig nem nagyon aludt velünk, nem is igen akar). Próbálkoztunk a vizzel/ízesítetlen teával…ideig-óráig működtek, de csak az lett a vége, hogy kapott enni, mert akkor legalább egy kicsit hagy aludni:P Persze a nagy fognövesztésben pl. megcsillogtatta, hogy át tudja ő aludni az éjszakát és három egymást követő iccakát is alvással töltött. Napközben egyébként kanalazásban nyomul, az alváshoz azért kap cumit. Eszik kézzel is lelkesen, pufit két pofára pl. De bármit szívesen megkóstol és - ahogy már említettem kicsit sem öklendezős típus. Inni vizet, ízesítetlen gyerekteát szokott leggyakrabban, amiből éppen sikerül, van cumi, csőrös itató, szívószálas verzió, pohár….de mondjuk a legkedvesebb a bátya által is preferált nyuszis cucc (biztos tudjátok ilyen nyuszi formájú műanyag, amiben gyárilag multivitaminnak csúfolt lónyálat árulnak). Amúgy azért alakul vele is a tervezhető napirend. 

Kimittud: mászik, ha siet. Ha nem annyira, akkor a gatyámba kapaszkodva söpör mögöttem. Vagy a falak, bútorok mentén kapaszkodva járkál. Megáll egyedül hosszan és közben játszik is. Erősen koncetrálva meggondolja, hogy elinduljon-e, aztán inkább mászásban közelíti meg a célpontot, ha nem talál kapaszkodót. Szeret hintázni. Nagyfiúsan tologatja az autókat. Kergeti a labdákat. Megjárta a homokozót is, elvolt, bár inkább rágcsálta a játékokat, mint érdemi tevékenységet adjon elő. Dumál…ha akarom értelmes szavakat is tudok hallani benne:P 

Fog: három és egy bazi nagy dagadás. Nem viselte meg a harmadik kinövesztése, az előtte lévő három éjszakát átaludta…azóta nem csillogtatja eme tudását.

EÜ: talán - koppkoppkopp - van valami hatása az új vitaminoknak és kikecmergünk végre a köhögős-takonykórságból. Persze a hidegre való tekintettel (nem, nem éneklem el a micimackót, vagy mikikakkót, ahogy Zsebi nyomja) azért időnként még van mit letörölni róla.

Hordozás/utazás/egyebek: Nem is tudom merre jártunk. Talán nem volt semmi komolyabb. Változás az állandó babysitteres este (erről majd később részletesen). Illetve meg kell említenem, hogy Zsebinél fogalmam sem lehetett igazából, hogy mi is az a szeperációs szorongás….mert ő ilyeneket, mint Bogyka sosem csinált. Ha kikerülök a képből, értsd azonos helyiségben olyan részre lépek, amit éppen nem lát, már görbül le a szája és nyomja az orbitális üvöltést. Mosdólátogatásnál - annak ellenére, hogy a rácson keresztül tökéletesen rám lát - egy merő üvöltéssel rázza a rácsot. :S Hát ezt is meg kell érni…de hát Gál doktornő bölcs mondása vala: ha egyformák lennének nem csinálna az ember több gyereket:P

Aktuális becenevek: Bogyka, Bogyesz, Picuri (Zsebi találta ki neki), Törperős, 


Tesók: maradt alapállásban a szeretés. De azért rá kell szólni többször Zsebire, hogy finomabban bánjon a kicsivel, vagy lelkesebben osztozkodjon, hovátovább ne kapkodja ki a játékot a kezéből, amivel ő előtte kicsit sem akart játszani. Még mindig sokat játszanak együtt, nem csak egymás mellett, hanem egymásnak gurítják az autót, vagy a labdát. Zsebi imád segíteni az etetésben, akár szórakoztatással, akár ténylegesen a szájba adagolással (mindennel, de tényleg mindennel megkínálja….volt csokis keksz, kakaó, tej, csoki…stb.)

Jade vs. Bogyka: a makkaszerű türelmesebb vele, mint Zsebivel volt ennyi idősen. Gondolom azért, mert már tudja, hogy mi jön ezután (tényleges szeretet, plusz nasi, ügyes simik). A szőr szeretne a gyerekszobában aludni….egyenlőre Zsebi ágya alatt, bár gondolom, ha bent hagynánk ez az éjszaka folyamán többször változna;) Nem hagyjuk.